Aktualności

Nagroda Ministra Edukacji i Nauki dla Pani dr hab. inż. Małgorzaty Dżugan, prof. UR z Instytutu Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych

 

Niezmiernie miło nam poinformować, że Pani dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR podczas Gali Nauki Polskiej 2022 otrzymała nagrodę Ministra Edukacji i Nauki za wybitne osiągnięcia dydaktyczne.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR uzyskała nagrodę za wkład w kształcenie specjalistów w zakresie technologii żywności i żywienia. W dorobku dydaktycznym posiada liczne osiągnięcia, m. in. opracowanie programów wielu  przedmiotów chemicznych, współautorstwo 4 skryptów do ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie programu e-learningowego oraz zaangażowanie w działalność studenckiego ruchu naukowego. Główną rekomendacją do nagrody był wkład w przygotowanie wykwalifikowanej kadry dla branży spożywczej na Podkarpaciu jako rezultat sprawowanej funkcji menadżera projektu „Rozwój kompetencji zawodowych studentów UR w obszarze technologii żywności i żywienie człowieka” w latach 2018-2020. Wyjątkowe zaangażowanie dr hab. Małgorzaty Dżugan w realizację projektu pozwoliło studentom kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na poszerzenie kompetencji w zakresie oczekiwanym przez pracodawców z branży spożywczej  działających na Podkarpaciu (zawodowe, interpersonalne i analityczne), co wzmocniło ich pozycję na rynku pracy. Dzięki kreatywności menadżera udało się nawiązać współpracę z 18 wiodącymi zakładami branży spożywczej  na Podkarpaciu, i  uzyskać zatrudnienie dla 31% uczestników projektu. Pani dr hab. Małgorzata Dżugan, równolegle z zarządzaniem projektem wypełniała w pełni pozostałe obowiązki zawodowe, w tym dydaktyczne i organizacyjne (m.in. kierowanie Zakładem Chemii i Toksykologii Żywności, udział w zespole programowym ds. kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, opieka nad doktorantami i dyplomantami). Jako Prezes Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności organizowała wykłady otwarte z cyklu "Jakość żywności-Świadome odżywianie”.

 

 

wstecz