O Wydziale

Początki Wydziału związane są z powołaniem do życia w 1973 roku Zamiejscowego Wydziału Ekonomiki Produkcji i Obrotu Rolnego w Rzeszowie, Akademii Rolniczej w Krakowie. 1987 roku został on przekształcony w Filię z dwoma Wydziałami: Technologii Obrotu Surowcami i Produktami Rolniczymi oraz Ekonomiki Produkcji Rolniczej. W 1993 roku zostały one połączone w jeden Wydział Ekonomii z Jednostkami Technologiczno-Rolniczymi, który w 2001 wszedł w skład powstałego Uniwersytetu Rzeszowskiego. W 2005 roku ze struktury tego Wydziału zostały wyłączone Jednostki Technologiczno- Rolnicze i połączone z Instytutem Biologii i Ochrony Środowiska w Wydział Biologiczno-Rolniczy. W 2019 roku wydział ten został przekształcony w dwa Instytuty, Nauk Rolniczych, Kształtowania i Ochrony Środowiska oraz Technologii Żywności i Żywienia, które weszły w skład Kolegium Nauk Przyrodniczych. W 2025 roku w wyniku przeprowadzonej reformy strukturalnej te dwa Instytuty weszły w skład Wydziału Technologiczno- Przyrodniczego.

Wydział Technologiczno-Przyrodniczy jest  jednym z 15 wydziałów Uniwersytetu Rzeszowskiego. Prowadzimy badania naukowe i kształcenie studentów na kierunkach związanych z naukami rolniczymi oraz środowiskowymi.

Posiadamy nowoczesną infrastrukturę naukowo-dydaktyczną, dzięki  pozyskaniu projektów o wartości ponad 200 mln zł.

Infrastrukturę naukowo-dydaktyczną Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego stanowią 5 obiekty, w ramach których zlokalizowane są pomieszczenia dydaktyczne, sale wykładowe i ćwiczeniowe, laboratoria badawcze, linie technologiczne, pokoje pracownicze  Wszystkie budynki znajdują się na terenie kampusu Zalesie Uniwersytetu Rzeszowskiego, na którym zlokalizowane są ponadto dwie nowoczesne hale sportowe, czytelnia, stołówka studencka, akademiki oraz park w zespole dworskim. Kampus ten znajduje się na obrzeżach miasta, gdzie znajduje się dużo zieleni- jest czyste powietrze oraz jest dobrze skomunikowany.

Stale wzbogacamy naszą ofertę dydaktyczną oraz poszerzamy zakres prowadzonych badań naukowych  Współpracę z przemysłem traktujemy priorytetowo, dlatego nabyte umiejętności i kompetencje podczas studiów na Wydziale pozwolą naszym absolwentom spełnić wymagania rynku pracy.

Wszystkie kierunki działań Wydziału w zakresie badań i dydaktyki realizowane są z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju.

Posiadamy pełne uprawnienia akademickie w zakresie nadawania stopni i tytułów naukowych w obszarze nauk rolniczych w zakresie dyscyplin Rolnictwo i Ogrodnictwo oraz Technologia Żywności i Żywienia.

Szczegółowe informacje o działalności Wydziału można znaleźć na naszej stronie.