Aktualności

III posiedzenie Panelu Nauk Rolniczych Rady Społeczno-Gospodarczej KNP

W dniu 8 listopada 2022 r. w formie zdalnej miało miejsce trzecie posiedzenie Panelu Nauk Rolniczych Rady Społeczno-Gospodarczej. Wiceprzewodniczący Panelu Pan dr hab. Łukasz Jurczyk, prof. UR powitał wszystkich uczestników a w szczególności przedstawicieli nowych Partnerów Panelu: PGE Energia Ciepła S.A. Oddział Elektrociepłownia w Rzeszowie, METKOM Sp. z o.o. z siedzibą w Pustyni, ML SYSTEM S.A. w Zaczerniu.

Następnie zgodnie z agendą spotkania dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR, Dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Żywienia zaprezentował przykłady innowacyjnych produktów i rozwiązań spożywczych, w tym m.in. wegańskie batony o zwiększonej zawartości białka o właściwościach wzmacniających odporność, biokonserwant na bazie propolisu​, wegańskie napoje funkcjonalne o podwyższonej zawartości białka, wyroby garmażeryjne z mięsa drobiowego o cechach żywności funkcjonalnej, oraz innowacyjny produkt mięsno-roślinny ​o wzbogaconej wartości odżywczej ​i prozdrowotnej.

Kolejno głos zabrał dr inż. Miłosz Zardzewiały z Instytutu Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, który przedstawił rozwiązanie dotyczące sposobu modyfikacji roślin i owoców pomidora ze szczególnym uwzględnieniem wzbogacenia w związki bioaktywne.

W związku z uczestnictwem w spotkaniu nowych firm Pan Bartosz Jadam, Dyrektor Uniwersyteckiego Centrum Transferu Technologii, Prezes spółki celowej UR, InventUR Sp. z o.o., wspomniał o możliwościach współpracy z uczelnią, bezpośrednim kontakcie z  ww. jednostkami w sprawach dotyczących komercjalizacji wyników badań, opracowywania innowacyjnych rozwiązań, transferu know-how, realizacji usług B+R na zlecenie.

Na zakończenie spotkania Pan Tadeusz Kępski, Dyrektor Elektrociepłowni w Rzeszowie zaproponował aby kolejne posiedzenie Panelu Nauk Rolniczych Rady Społeczno-Gospodarczej odbyło się w Elektrociepłowni. Profesor Jurczyk podziękował za zaproszenie i wyraził uznanie dla pomysłu, tym bardziej, że kolejne posiedzenie będzie skupiało się na tematyce gospodarki odpadami i odnawialnych źródeł energii.

wstecz