Żywność prozdrowotna / Functional food
Pełny temat badawczy: Wykorzystanie alternatywnych surowców pochodzenia roślinnego oraz badanie parametrów jakościowych kształtujących cechy żywności prozdrowotnej
Proponowani promotorzy:
- prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska; e-mail: [email protected]
- dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR; e-mail: [email protected]
Abstrakt: Sformułowano ogólny problem badawczy. W ramach proponowanego tematu zostanie określony szczegółowy temat zgodny z zainteresowaniami doktoranta. Przedmiotem badań będzie badanie możliwości wykorzystania w żywieniu człowieka i w produkcji żywości mało znanych surowców charakteryzujących się dużym potencjałem prozdrowotnym, determinowanym poprzez występujące w nich składniki naturalne, wykazujące wielokierunkową aktywność biologiczną. W aspekcie technologicznym alternatywne surowce zostaną wykorzystane do produkcji utrwalonych wyrobów, przy wytwarzaniu których zostaną zaproponowane takie zabiegi i metody technologiczne, które w maksymalnym stopniu zachowają związki biologicznie aktywne surowca. Zostaną szczegółowo określone parametry jakościowe produktów gotowych, w tym także ich wpływ na funkcje organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem działania profilaktycznego w chorobach cywilizacyjnych.
Research Topic: The use of alternative raw materials of plant origin and the study of quality parameters shaping the pro-health parameters of functional food
Proposed Supervisors:
- prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska; e-mail: [email protected]
- dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR; e-mail: [email protected]
Abstract: A general research problem was formulated. As part of the proposed topic, a detailed issue will be defined in line with the interests of the doctoral student. The subject of the research will be to study the possibility of using little-known raw materials in human nutrition and in the production of food, characterized by a high health-promoting potential, determined by the natural compounds, showing multidirectional biological activity. In the technological aspect, alternative raw materials will be used for the production of preserved products, for the production of which such treatments and technological methods will be proposed that will preserve the biologically active compounds of the raw material to the maximum extent. The quality parameters of finished products will be defined in detail, including their impact on the functions of the human body, with particular emphasis on the preventive action in diseases of civilization.