Zioła kulinarne / Culinary herbs

 

Pełny temat badawczy: Opracowanie metody zwiększania zawartości związków bioaktywnych w ziołach kulinarnych

Promotor: prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder

E-mail: [email protected]

Abstrakt: Zioła są stosowane w technologii żywości jako dodatki poprawiające smak oraz zapach potraw, ale również wpływające na zawartość związków bioaktywnych w produkcie końcowym. Celem proponowanych badań jest zwiększanie zawartości związków bioaktywnych w wybranych ziołach kulinarnych poprzez zastosowanie czynników abiotycznych indukujących wzmożone wydzielanie związków bioaktywnych. Do prowadzenia badań niezbędna jest wiedza z podstaw biochemii oraz analizy żywności.    

 

Research Topic: Development of a method of increasing the content of bioactive compounds in culinary herbs

Supervisor: prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder

E-mail: [email protected]

Abstract: Herbs are used in food technology as additives improving the taste and aroma of dishes, but also influencing the content of bioactive compounds in the final product. The aim of the proposed research is to increase the content of bioactive compounds in selected culinary herbs through the use of abiotic factors inducing increased release of bioactive compounds. A basics knowledge in biochemistry and food analysis is necessary to conduct proposed research.