Produkty pszczele / Bee products

 

Pełny temat badawczy: Wykorzystanie produktów pszczelich w suplementacji diety oraz projektowaniu żywności funkcjonalnej.

Promotor: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR

E-mail:    [email protected]

Abstrakt: Tematyka badawcza jest skoncentrowana na analizie składu chemicznego i aktywności biologicznej miodów odmianowych i innych produktów pszczelich (propolis, pierzga, czerw trutowy). Badania prowadzone są z wykorzystaniem tradycyjnych i zaawansowanych technik analitycznych (spektrometria UV-VIS i IR, HPTLC, ELISA), w ścisłej współpracy z innymi ośrodkami naukowymi oraz branżą pszczelarską w regionie. Prace badawcze będą dotyczyć poszukiwania markerów chemicznych w autentykacji miodów odmianowych i pozostałych produktów pszczelich. Analizowane produkty będą oceniane pod kątem aktywności biologicznej in vitroin vivo (z wykorzystaniem różnych modeli biologicznych) w aspekcie ich wykorzystania jako naturalnych suplementów diety. Możliwy do uzyskania efekt aplikacyjny może obejmować zaprojektowanie nowego produktu na bazie miodu, innych produktów pszczelich i/lub ziół o właściwościach funkcjonalnych z przeznaczeniem do profilaktyki i/lub leczenia chorób cywilizacyjnych. Od kandydata wymaga się doświadczenia lub wiedzy z zakresu pszczelarstwa oraz podstawowej znajomości technik analitycznych, umiejętności pracy w laboratorium i pracy w zespole.

 

Research Topic: The use of bee products in dietary supplementation and functional food design

Supervisor: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR

E-mail: [email protected]

Abstract: The research topic is focused on the analysis of the chemical composition and biological activity of varietal honeys and other bee products (propolis, bee bread, brood). The research is carried out using traditional and advanced analytical techniques (UV-VIS and IR spectrometry, HPTLC, ELISA), in close cooperation with other research centers and the beekeeping industry in the region. The research work will concern the search for chemical markers in the authentication of varietal honeys and other bee products. The analyzed products will be assessed in terms of biological activity in vitro and in vivo (using various biological models) in terms of their use as natural dietary supplements. The possible application effect may include designing a new product based on honey, other bee products and / or herbs with functional properties, intended for the prevention and / or treatment of civilization diseases. The candidate is required to have experience or knowledge in the field of beekeeping, as well as basic knowledge of analytical techniques and laboratory skills, and the ability to work in a team.