Probiotyczne mleka fermentowane / Probiotic fermented milk
Pełny temat badawczy: Właściwości prozdrowotne probiotycznego mleka fermentowanego (ew. serwatki) o podwyższonej biodostępności polifenoli
Promotor: dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR
E-mail: [email protected]
Abstrakt: Badania będą się koncentrować nad określeniem roli różnych czynników kształtujących biodostępność związków fenolowych w mleku fermentowanym lub serwatce. Zakres badań będzie obejmował: dobór i ocenę surowców oraz teoretyczne opracowanie optymalnego składu produktu z wykorzystaniem probiotycznych szczepów Bifidobacterium i Lactobacillus; wykonaniu kilkunastu wariantów prób; określenie właściwości prozdrowotnych w czasie przechowywania, łącznie z określeniem biodostępności związków fenolowych i przeżywalności komórek bakterii z wykorzystaniem metody symulowanego trawienia in vitro.
Research Topic: Health-promoting properties of probiotic fermented milk (or whey) with increased bioavailability of polyphenols
Supervisor: dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR
e-mail: [email protected]
Abstract: Research will focus on determining the role of various factors influencing the bioavailability of phenolic compounds in fermented milk or whey. The scope of the research will include: selection and evaluation of raw materials as well as theoretical development of the optimal product composition using probiotic Bifidobacterium and Lactobacillus strains; performing several variants of tests; determination of health-promoting properties during storage, including the determination of the bioavailability of phenolic compounds and the viability of bacterial cells using the simulated in vitro digestion method.