
Ogólna charakterystyka:
W okresie studiów I stopnia studenta obowiązuje odbycie 4 tygodniowych praktyk zawodowych określonych planami studiów (w wymiarze godzin 160 godzin), ale nie wcześniej niż po III semestrze studiów.
Funkcje Koordynatora Praktyk pełni nauczyciel akademicki powołany przez Prorektora ds. Studenckich i Kształcenia na wniosek Dziekana Wydziału Biotechnologii. Student odbywa praktykę zawodową w instytutach naukowych, uczelniach, zakładach produkcyjnych, instytucjach, laboratoriach i innych firmach realizujących treści i badania mające zastosowanie w biotechnologii. Szczegółowy zakres praktyk zawodowych oraz sposób ich zaliczania zawarty jest w Programie Praktyk Zawodowych dla kierunku Biotechnologia. Nad prawidłowym przebiegiem praktyki kontrolę sprawuje Zakładowy Opiekun Praktyk, wyznaczony przez Kierownika zakładu w którym student odbywa praktykę.
Szczegółowa charakterystyka:
- nazwa praktyki - praktyki zawodowe, kierunek Biotechnologia
- typ praktyki - obowiązkowa
- poziom praktyki - podstawowy
- rok/semestr studiów - po II roku studiów na kierunku Biotechnologia, studia inżynierskie, nie wcześniej niż po semestrze III
1. Cele praktyki:
a) łączenie wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi, które pozwolą studentowi na realizację pracy w wybranej branży przemysłu, zakładach badawczo-rozwojowych, ochronie środowiska, w laboratoriach diagnostycznych;
b) kształcenie umiejętności pracy w zespołach ludzkich, przygotowanie do samodzielnej pracy oraz do podejmowania decyzji;
c) zapoznanie się z działalnością organizacyjno-prawną zakładu/instytucji, będąca miejscem praktyk: organizacja zakładu pracy i stanowiska pracy, przepisy dotyczące miejsca pracy w tym przepisy BHP i p.poż., stosowane metody i formy oraz narzędzia pracy, dokumentacja prowadzona przez zakład pracy, jej obieg i nadzór, planowanie pracy, metody doskonalenia organizacji pracy i zakładu;
d) kształcenie poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę i podejmowane decyzje;
e) weryfikacja wiedzy, zdobytej w czasie studiów, oraz doskonalenie nabytych umiejętności analitycznych, projektowych;
f) rozwijanie umiejętności pracy zespołowej, komunikacji pomiędzy członkami zespołu oraz z osobami spoza zespołu współpracowników;
g) zapoznanie się z organizacją, zarządzaniem i funkcjonowaniem zakładu pracy.
2. Efekty kształcenia:
a) pozyskanie wiadomości o realiach funkcjonowania zakładu pracy; pozyskanie wiedzy o strukturze organizacyjnej i strukturze zarządzania oraz powiązaniach pomiędzy komórkami organizacyjnymi zakładu pracy;
b) wykształcenie nawyków przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony p. poż. obowiązującej w zakładzie pracy;
c) wykształcenie umiejętności pracy zespołowej i zachowań organizacyjnych (dyscyplina) umiejętności komunikacji wewnątrz komórki organizacyjnej i poza nią;
d) przygotowanie do aktywnego uczestniczenia w procesach decyzyjnych oraz w tworzeniu i realizacji złożonych przedsięwzięć w środowisku pracy i poza nim;
e) rozwijanie zdolnością uczenia się, co pozwoli na kontynuowanie studiów i pogłębienie praktycznych umiejętności i kompetencji studenta;
f) pogłębianie umiejętności prawidłowego formułowania i rozwiązania typowych zadań badawczych przy wykorzystaniu nowoczesnych metod i narzędzi mających zastosowanie w biotechnologii;
g) pogłębienie umiejętności związanych bezpośrednio z kierunkiem studiów.
3. Forma realizacji i wymiar praktyki - ćwiczenia praktyczne, praca w laboratorium; wymiar - 160 godzin;
Praktyka zawodowa trwa 4 tygodnie, w terminie określonym w planie studiów-miesiące wolne od zajęć dydaktycznych-lipiec, sierpień i wrzesień. Odbycie praktyki w innym terminie jest możliwe tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach za zgodą Dziekana Wydziału Biotechnologii. Praktyki zawodowe mogą odbywać się na terenie całego kraju.
4. Wymagania wstępne i inne wymagania wobec studenta - ukończenie pierwszych trzech semestrów studiów inżynierskich na kierunku Biotechnologia
5. Organizacja praktyk zawodowych
- student może samodzielnie lub przy pomocy Koordynatora Praktyk wybrać miejsce odbywania praktyki zgodnie z podjętym kierunkiem studiów w jednostkach zlokalizowanych w pobliżu miejsca zamieszkania lub siedziby Uczelni oraz załatwia wszelkie formalności związane z jej organizacją
- student składa indywidualne podanie o przyjęcie na praktykę do wybranego Zakładu pracy (załącznik nr 1) dołączając druk zgody na odbycie praktyki - załącznik nr 2), oraz szczegółowy lub ramowy program praktyk
- podpisaną zgodę Zakładu student dostarcza do Koordynatora Praktyk zawodowych w terminie nie później niż do dnia 15 maja bieżącego roku akademickiego (dopuszcza się możliwość wydłużenia terminu w przypadku nie przewidzianych wypadków np. odmowy przyjęcia studenta na praktyki przez instytucje, długim czasem oczekiwania na decyzję itp.)
- po zakwalifikowaniu studentów do odbywania praktyk zawodowych Koordynator Praktyk dostarcza do Biura Karier UR wykaz studentów wraz z danymi zakładu, w którym będą odbywane praktyki
- Biuro Karier UR przygotowuje 2 egzemplarze porozumienia dotyczące organizacji praktyk programowych zawieranego pomiędzy Uniwersytetem Rzeszowskim, a Zakładem Pracy, w którym będzie odbywana praktyka
- przed rozpoczęciem praktyki zawodowej student przedstawia w Dziekanacie Dziennik Praktyk według wzoru - (załącznik nr 3) celem opieczętowania
6. Zalecane moduły kształcenia/przedmioty obieralne (jakie moduły student powinien wybrać)
Zgodnie z programem studiów - program praktyk zawodowych na kierunku Biotechnologia przewiduje możliwość wyboru czterech modułów w ramach 160 godzin praktyk - są to:
- Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i roślinnej,
- Biotechnologia w ochronie środowiska,
- Biotechnologia w przemyśle
- Przygotowanie materiałów i prowadzenie analiz w specjalistycznych laboratoriach;
praktyki zawodowe powinny odbywać się po ukończeniu III semestru, po zakończeniu zajęć dydaktycznych ujętych w module treści podstawowych, kierunkowych w zakresie biologii eksperymentalnej, treści kierunkowych w zakresie biologicznych aspektów biotechnologii oraz technologicznych aspektów biotechnologii.
7. Treści merytoryczne praktyki - treści merytoryczne oraz umiejętności nabywane przez studenta w trakcie praktyk zostały opracowane pod kątem modułów praktyk zawodowych:
a) w zakresie Biotechnologii w produkcji zwierzęcej i roślinnej student nabywa umiejętności (pogłębia wiedzę i umiejętności) dotyczące:
- zakładania hodowli in vitro
- zakładania i monitorowania hodowli drobnoustrojów
- wykonywania testów bakteriologicznych, immunologicznych
- wykonywania analiz toksykologicznych
- oznaczeń stosowanych w biologii molekularnej
- wykorzystania ekonomicznych aspektów produkcji
b) w zakresie Biotechnologii w ochronie środowiska student nabywa umiejętności (pogłębia wiedzę i umiejętności) dotyczące:
- przepisów prawnych obowiązujących w ochronie środowiska
- zapoznania z biotechnologicznymi procesami oczyszczania ścieków
- oznaczania zanieczyszczeń i monitoringu środowiska
- zapoznania z monitoringiem jakości wody przeznaczonej do spożycia
- zapoznania z zasadami produkcji i biotechnologicznym wykorzystaniem biomasy
- zapoznania z metodami biodegradacji odpadów
- zapoznania ze specyfiką zagrożeń problemów ekologicznych występujących na terenie zamieszkania i całego kraju
- udziału w sporządzaniu dokumentacji z zakresu ochrony środowiska
c) w zakresie Biotechnologia w przemyśle student nabywa umiejętności (pogłębia wiedzę i umiejętności) dotyczące:
- zapoznania z procesem produkcji surowic, szczepionek, hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów i autoszczepionek
- zapoznania z przebiegiem i znaczeniem procesów fermentacyjnych
- zapoznania z metodami konserwacji i utrwalanie żywności
- zapoznania z oceną jakościową produktów
- zapoznania z metodami nadzoru nad żywnością genetycznie modyfikowaną (GMO)
d) w zakresie Przygotowania materiałów i prowadzenia analiz w specjalistycznych laboratoriach student nabywa umiejętności (pogłębia wiedzę i umiejętności) dotyczące:
- podstaw interpretacji wyników badań laboratoryjnych w celu różnicowania stanów fizjologicznych i patologicznych organizmu człowieka
- kryteriów doboru badań laboratoryjnych oraz ukierunkowanej interpretacji wyników z myślą o rozpoznaniu, prognozowaniu lub monitorowaniu procesu chorobowego
- podstawowej oceny wartości diagnostycznej metod analitycznych
- analizy wyników badań laboratoryjnych i porównania z innymi źródłami informacji o stanie zdrowia pacjenta
- znaczenia badań laboratoryjnych w profilaktyce
- doboru nowych parametrów diagnostycznych wprowadzanych do rutynowej diagnostyki laboratoryjnej.
8. Metody weryfikacji efektów kształcenia i kryteria oceny:
a) na poziomie Koordynatora praktyk - hospitacje, Dziennik Praktyk, opinia Zakładowego Opiekuna praktyk,
b) na poziomie Zakładowego Opiekuna Praktyk - opinia na temat realizacji praktyk zawodowych,
Warunkiem zaliczenia praktyki jest uzyskanie pozytywnej pisemnej opinii od opiekuna za postawę, zaangażowanie i pracę w czasie praktyki i złożenie u Koordynatora praktyk prawidłowo prowadzonego dziennika praktyk.
9. Język realizowanej praktyki - polski, w przypadku praktyki zagranicznej język wybrany przez studenta
10. Odniesienie efektów kształcenia praktyki do efektów kształcenia zapisanych dla programu: TP_W07, TP_W09, TK_W07, TK_W08, TP_U08, TP_K01, TP_K02, TP_K04, TK_K01, TK_K04, TK_K05, TK_K06, Inz1A_W01, Inz1A_W05, Inz1A_U06, Inz1A_U08, Inz1A_K01, Inz1A_K02
Materiały do pobrania
- Pobierz plik: Zgoda na odbywanie Praktyk Zawodowcyh.pdf (98.57 KB)
- Pobierz plik: Skierowanie na Praktyki.pdf (185.05 KB)
- Pobierz plik: Zaświadczenie o odbyciu Praktyk Zawodowych.pdf (178.37 KB)
- Pobierz plik: Regulamin praktyki zawodowej.doc (107.50 KB)
- Pobierz plik: Uchwała nr 11 Rady Instytutu z dnia 04.10.2017.pdf (548.58 KB)
- Pobierz plik: Ramowy Program Praktyk Zawodowych.pdf (212.30 KB)
- Pobierz plik: Dziennik Praktyk Zawodowych, strona tytułowa.pdf (218.15 KB)
- Pobierz plik: Program Praktyki Zawodowej.pdf (225.56 KB)