
Zapraszamy do udziału w zajęciach prowadzonych przez pracowników
Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego
Kontakt:
mgr inż. Katarzyna Szupernak-Wierzbińska
Biuro Kolegium Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Rzeszowski
ul. Pigonia 1, 35-959 Rzeszów
tel. 17 851 87 12
e-mail: [email protected]
Propozycje tematów zajęć
BIOLOGIA i BIOTECHNOLOGIA
- Fluorescencja w badaniach komórki
- Grzybobranie czas zacząć
- Chromatografia bez tajemnic
-
Wykorzystanie nanotechnologii w leczeniu chorób nowotworowych - synteza nanomateriałów magnetycznych
- Czy nanomateriały można zobaczyć?
BIOCHEMIA
PRZYRODA
- #alarmsmogowy, czyli co właściwie wdychamy?
- Metody odławiania i preparowania owadów
- Dlaczego warto dbać o glebę?
- Podstawowe właściwości gleb i ich znaczenie
- Próchnica glebowa i jej znaczenie w przyrodzie
- Różne formy degradacji gleb
- Rola roślin i mikroorganizmów w oczyszczaniu gleb z substancji toksycznych
- Co żyje w glebie, a czego nie widzimy
- Ekologiczne podstawy ochrony środowiska i przyrody
- Gorączka złota XXI wieku
- Ptaki w otoczeniu człowieka
- Zróżnicowanie zbiorowisk leśnych na obszarze Polski
- Krajobraz - od natury do kultury
- Trzmiele Rzeszowa - owady pożyteczne w środowisku zurbanizowanym
- Rośliny uprawne i ich alternatywne wykorzystanie
FIZYKA
- Pokaz wpływu niskich temperatur (ciekły azot) na zjawiska biologiczne/mechaniczne/elektryczne wraz z komentarzem
- Astronomia w pigułce - od Układu Słonecznego do Galaktyk
- Wybrane doświadczenia laboratoryjne z fizyki
- Promieniowanie jonizujące w środowisku człowieka
- Lasery i ich zastosowania
INFORMATYKA
-
Zastosowanie środowiska Labview do symulacji zjawisk fizycznych
-
Podstawy programowania robotów z wykorzystaniem modułów Arduino
-
Tworzenie interfejsów internetowych z wykorzystaniem frameworka Bootstrap
MATEMATYKA
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI/ DIETETYKA
- Dlaczego warto jeść czekoladę?
- Dlaczego warto jeść buraki?
- Walory prozdrowotne orzechów różnego pochodzenia botanicznego
- Nawadnianie izotoniczne - jesteś tym co pijesz
- Wypiek chleba
- Zafałszowanie żywności - co to jest i jak je rozpoznać?
- Super białka - wino - sery - i co jeszcze można zrobić z serwatki?
- Spożycie mięsa i przetworów mięsnych a choroby cywilizacyjne
- Obsesja liczenia kalorii, a filozofia zwana „lagom”
- Innowacyjna technologia produkcji żurawiny wielkoowocowej w warunkach glebowo-klimatycznych Polski
- Pomiary właściwości mechanicznych surowców i produktów żywnościowych za pomocą analizy profilu teksturometrycznego - TPA (Texture Profile Analysis)
LOGISTYKA/ZARZĄDZANIE
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU