Super białka – wino – sery - i co jeszcze można zrobić z serwatki?

Nazwisko Prowadzącego: dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. UR

Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji serów twarogowych i podpuszczkowych. Jej zagospodarowanie stanowi duży problem zwłaszcza dla małych mleczarni, ponieważ jest medium trudnym do utylizacji. Wykład obejmuje zagadnienia dotyczące żywieniowego wykorzystania serwatki i jej składowych.

Czas trwania: prezentacja linii i laboratorium (30 min), wykład (30 min) warsztaty (3,5h)

Liczebność grupy: 25 osób + opiekun

Plan spotkania:

  1. Prezentacja tematyki badawczej Zakładu wraz z pokazaniem laboratorium i nowoczesnej linii technologicznej przetwarzania mleka
  2. Wykład: Super białka – wino – sery - i co jeszcze można zrobić z serwatki?
  3. Warsztaty: „Funkcjonalne napoje mleczne”