Zafałszownie żywności – co to jest i jak je rozpoznać?

Nazwisko Prowadzącego: dr inż. Karolina Pycia

Zafałszowanie żywności to zakazany proceder. Chęć zwiększania zysku sprawia, że najczęściej fałszowaniu podlegają soki owocowe, miody, wina, przetwory mięsne. Potwierdzenie autentyczności produktów dokonuje się poprzez użycie nowoczesnych metod chromatograficznych, izotopowych czy enzymatycznych. Jednak istnieje szereg szybkich i prostych testów pozwalających wykryć zafałszowanie. Jakich???...

PRZYJDŹ. POSŁUCHAJ. ZBADAJ. PRZEKONAJ SIĘ!!!!

Czas trwania: 60 min

Liczebność grupy: 12 osób + opiekun

Plan spotkania:

  1. Prezentacja tematyki badawczej Instytutu wraz z pokazaniem laboratoriów i nowoczesnej aparatury naukowo badawczej
  2. Wykład
  3. Warsztaty – szybkie testy laboratoryjne