Obsesja liczenia kalorii, a filozofia zwana „lagom”

Nazwisko Prowadzącego: dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz, prof. UR

Lagom „nie za dużo, nie za mało, w sam raz”. Lagom opiera się na nieco innej koncepcji, ale oba te trendy można swobodnie połączyć, tworząc zestaw idealny dla każdego, kto chciałby być tak samo szczęśliwy jak znani ze swojego optymizmu i zadowolenia z życia Duńczycy i Szwedzi. Szwedzi odżywiają się w zgodzie z ideą lagom. Nie przejadają się, zostawiają na talerzu jedzenie, jeśli już nie są głodni. Wykład porusza zagadnienia prawidłowo skomponowanej diety, konieczności spożywania składników egzogennych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czas trwania: 45 min

Liczebność grupy: 25 osób + opiekun

Plan spotkania:

  1. Prezentacja tematyki badawczej Zakładu Biochemii Analitycznej UR wraz z pokazaniem laboratoriów i aparatury.
  2. Wykład