Miód – kwaśny, ale słodki

Nazwisko Prowadzącego: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR, mgr inż. Ewelina Sidor

Miód jest naturalnym produktem spożywczym zawierającym w swoim składzie, obok cukrów i wody, wiele cennych składników bioaktywnych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i  antyoksydacyjnym znajduje zastosowanie jako naturalny  środek wspomagający leczenie wielu chorób. Celem zajęć jest promocja walorów prozdrowotnych podkarpackich miodów odmianowych.

Czas trwania: 45 min

Liczebność grupy: 7 osób + opiekun

Plan spotkania:

  1. Prezentacja tematyki badawczej Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności wraz ze zwiedzaniem laboratoriów Zakładu.
  2. Wprowadzenie teoretyczne na temat powstawania, odmian i właściwości leczniczych miodów.
  3. Wykonanie podstawowych analiz chemicznych wykorzystywanych do oceny jakości miodu, ocena sensoryczna miodów podkarpackich.