Kuchnia molekularna – łączenie sztuki kulinarnej z nauką

Nazwisko Prowadzącego: dr inż. Paweł Hanus

Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom wiedzy na temat kuchni molekularnej oraz możliwości wykorzystania jej technik w praktyce. W ramach warsztatów odbędzie się krótkie wprowadzenie, w której zostaną omówione odczynniki wykorzystywane w przygotowaniu przepisów.

Część praktyczna będzie dotyczyła wybranych przepisów, uczniowie sami przygotują większość z nich. Uczniowie poznają metodę sferyfikacji podstawowej oraz odwróconej, emulsyfikację, żelowanie, mrożenie ciekłym azotem, omówiona zostanie także metoda sous vide.

Czas trwania: 2 godziny 15 min

Liczebność grupy: 15 osób + opiekun

Plan spotkania:

  1. Prelekcja
    1. Przedstawienie historii kuchni molekularnej w Polsce i na świecie.
    2. Przedstawienie aparatury, urządzeń oraz sprzętów stosowanych w kuchni molekularnej.
    3. Przedstawienie technik stosowanych w kuchni molekularnej.
  2. Warsztaty
    1. Wykorzystanie techniki sferyfikacji, emulsyfikacji, żelowania, mrożenia ciekłym azotem oraz metody obróbki termicznej sous vide do produkcji potraw.
    2. Degustacja przygotowanych potraw i elementów potraw.