Aktualności

Nowe projekty badawcze w Kolegium Nauk Przyrodniczych

żurawian.JPG [10.89 MB]

 

 

Działanie WSPÓŁPRACA M16 jest programem prowadzonym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020. Program dotyczy tworzenia i funkcjonowania grup operacyjnych na rzecz innowacji (EPI) oraz realizacji przez te grupy projektów, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie innowacji w rolnictwie i ogrodnictwie. Finansowane są projekty, których celem jest opracowanie nowego lub znacznie udoskonalonego produktu, nowych oraz znacznie udoskonalonych technologii produkcji, czy metod organizacji.

Przy współpracy z przedsiębiorstwem Original Food Sp. z o.o. oraz Agro Wiosna I Sp. z o.o. Pracownicy Kolegium Nauk Przyrodniczych, dr inż. Natalia Matłok i dr hab. Maciej Balawejder, prof. UR przygotowali i złożyli dwa autorskie projekty dotyczące  opracowania innowacji produktowych i technologicznych w zakresie produkcji owoców żurawiny wielkoowocowej i maliny.

Złożone projekty pod tytułem „Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych oraz zwiększonej wartości handlowej” oraz „Innowacyjna metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej” w opublikowanych w dniu 12 października 2020 roku listach rankingowych uzyskały najwyższą liczbę punktów i zostały wskazane na dwóch pierwszych miejscach do dofinansowania. Koszt realizacji tych projektów wynosi odpowiednio:  5 770 000 i 746 000 PLN.

Umowy projektowe dotyczące ww. projektów zostały podpisane ze strony UR przez Panią Prorektor ds. Kolegium Nauk Przyrodniczych - prof. dr hab. Idalię Kasprzyk.

wstecz