Aktualności

Blisko 9 000 000 zł dla naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego, w tym w ramach Kolegium Nauk Przyrodniczych 20 projektów na kwotę: 6 075 767,70 zł

W dniu 16 grudnia 2021 r. odbyło się posiedzenie Komitetu Alokacji Zasobów (KAZ), podczas którego przedstawiciele PCI, organizacji biznesowych oraz uczelni partnerskich PCI: Politechniki Rzeszowskiej, Uniwersytetu Rzeszowskiego i Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie dokonali wyboru najlepszych projektów spośród złożonych w ramach III naboru na prace B+R jednostek naukowych.

Do konkursu wpłynęło 178 wniosków, z czego 175 zostało zakwalifikowanych jako spełniające kryteria formalne. Ze względu na wysoką jakość projektów Zarząd PCI (zgodnie zrekomendacją KAZ) zdecydował o podniesieniu alokacji konkursowej zpierwotnie planowanych 14 000 000 zł do 17 152 325,10 zł, w wyniku czego 63projekty uzyskają dofinansowanie, w tym w ramach Kolegium Nauk Przyrodniczych 20 projektów na kwotę: 6 075 767,70 PLN

Wnioski naszych koleżanek i kolegów były bardzo dobrze przygotowane o czym świadczy aż 74% skuteczność. 

Gratulacje!


Poniżej zestawienie grantów, które zostaną sfinansowane w ramach III naboru.

1 N3_032 Wielofunkcyjne pianki do temperaturowo stymulowanych procesów regeneracyjnych tkanki kostnej 192656,00 dr hab., prof. UR Robert Pązik IBB
2 N3_053 Uzyskanie szczepów termotolerancyjnych drożdży Ogataea polymorpha zdolnych do obfitego wzrostu i fermentacji celobiozy 437426,50 dr Justyna Ruchała IBB
3 N3_051 Pyomelanina izolowana z drożdży niekonwencjonalnych i jej nanokompozyt do zastosowań biomedycznych, kosmetycznych i jako forma materiału opakowaniowego 187857,00 dr hab., prof. UR Małgorzata Kus-Liśkiewicz IBB
4 N3_084 Pozyskiwanie z mszyc mikroorganizmów o wysokim potencjale produkcyjnym oleamidu  207692,00 dr hab., prof. UR Roma Durak IBB
5 N3_567 Metoda identyfikacji składników suplementów diety oparta o barkodowanie DNA. 499415,40 dr inż. Małgorzata Karbarz IBB
6 N3_095 Konstruowanie wydajnych producentów ryboflawiny (witamina B2) na hydrolizatach lignocelulozy oraz serwatce u drożdży Candida famata. 464779,60 prof. dr hab. Andriy Sybirnyy IBB
7 N3_466 Biopreparat składający się z bakteriofagów do zwalczania lekoopornych bakterii z rodzaju Klebsiella 420262,00 dr Leszek Potocki IBB
8 N3_101 Technologia identyfikacji sygnatur urządzeń dla systemu inteligentnej optymalizacji wykorzystania energii elektrycznej produkowanej w źródłach odnawialnych 268835,00 dr Bogusław Twaróg II
9 N3_471 Inteligentna identyfikacja zmian melanocytowych skóry z zastosowaniem algorytmów uczenia maszynowego 104460,00 dr inż. Wiesław Paja II
10 N3_060 Inteligentna technologia synchronizacji i harmonogramowania ruchu lotniczego z uwzględnieniem optymalizacji zadań logistycznych dla bezzałogowych systemów latających 495034,00 dr Zbigniew Gomółka II
11 N3_619 Struktury na bazie GaAs/AlGaAs dla detektorów QWIP 391023,10 dr Michał Marchewka IIM
12 N3_098 Urządzenie wspomagające rozwój "Ola" 168465,00 dr hab., prof. UR Aleksander Marszałek IIM
13 N3_136 Opracowanie modelu  krzemowego modułu fotowoltaicznego pracującego w rozszerzonym zakresie widmowym dzięki zastosowaniu  mikronowych koncentratorów powietrznych zlokalizowanych pomiędzy  warstwami polimerów 183817,50 dr hab., prof. UR Małgorzata Pociask-Biały IIM
14 N3_134 Opracowanie widm referencyjnych i algorytmu analizy widm spektroskopowych celem implementacji w diagnostyce medycznej 236046,00 dr hab., prof. UR Paweł Jakubczyk INF
15 N3_004 Innowacyjny napój chemoprewencyjny wzbogacony w bioaktywne fitozwiązki owoców jagodowych 219254,00 mgr inż. Natalia Żurek TŻiŻ
16 N3_066 Biowęglowa saszetka nawozowa do roślin doniczkowych 423170,00 dr Bogdan Saletnik TŻiŻ
17 N3_125 Sposób wytwarzania neutralnego organoleptycznie biokonserwantu na bazie propolisu  316973,00 dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan TŻiŻ
18 N3_478 Pochłaniacz etylenu z biomasowym złożem toryfikowanym 420330,00 dr inż. Marcin Bajcar TŻiŻ
19 N3_127 Opracowanie powłoki aluminiowej opakowaniowej  zgrzewalnej do celów spożywczych o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych 294993,00 dr Dorota Grabek-Lejko TŻiŻ
20 N3_104 Innowacyjny produkt mięsno-roślinny o wzbogaconej wartości odżywczej i prozdrowotnej 143278,60 dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar TŻiŻ

wstecz