Bezpieczenstwo żywności
Adres systemu informatycznego z dowodami wkładu działalności naukowej oraz dowodami wpływu społecznego
https://pl-pl.facebook.com/kolonaukowedietetykow
Ewaluowany podmiot
Instytut Nauk o Zdrowiu, Kolegium Nauk Medycznych, Uniwersytet Rzeszowski
Dyscyplina naukowa
Nauki o Zdrowiu
Tytuł opisu wpływu społecznego
Działalność Koła Naukowego Dietetyków sekcja Bezpieczeństwo żywności przy Zakładzie Dietetyki opiekun Agnieszka Ewa Stępień
1. Wkład działalności naukowej
W ramach sekcji zorganizowano wykłady otwarte oraz realizowano projekty badawcze: oznaczanie właściwości antyoksydacyjnych: czystka, gojnika, ostropesty plamistego, moringi, Analiza zawartości selenu w diecie kobiet.
2. Dowody wkładu działalności naukowej
Zaproszenie na wykłady na stronie ww.ur.edu.pl
,,111 lat polimerów syntetycznych’’ Prof. dr hab. inż. Henryk Galina
wykład w dniu 26 kwietnia 2018
,,Dzikie rośliny jadalne tradycyjnie użytkowane w Polsce, Chorwacji, Gruzji i Chinach’’ dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj
wykład w dniu 18 grudnia 2018
,, Zanieczyszczenia produktów pochodzenia zwierzęcego’’ mgr Kinga Stawarczyk
wykład w dniu 11 grudnia 2019
Praca licencjacka III lic Kinga Szlachetka ,,Analiza właściwości antyoksydacyjnych: szałwii libańskiej (gojnik), moringi olejodajnej, czystka kreteńskiego’’ rok akademicki 2019/2020
Poster 5.06.2019 Studencka Konferencja Naukowa pt. ‘neURon’ UR ,, Niedobór selenu w codziennej diecie kobiet’’ Zofia Łuksik, Paulina Kut, Sara Motyka, Kinga Szlachetka
Agnieszka Ewa Stępień jako opiekun sekcji Bezpieczeństwa żywności oraz członkowie sekcji
https://pl-pl.facebook.com/kolonaukowedietetykow
3. Charakterystyka wpływu społecznego
Wykłady otwarte miały na celu zapoznanie z historia polimerów i roślinami jadalnymi na terenach Polski, Gruzji, Chorwacji i Chin oraz obecności zanieczyszczeń w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Wyniki projektu oceny właściwości antyoksydacyjnych naparów z szałwii libańskiej (gojnik), moringi olejodajnej, czystka kreteńskiego pozwala na wskazanie zawierającego najwięcej składników bioaktywnych.
Analiza oceny zawartości selenu w diecie kobiet pozwala na wskazanie poziomu selenu i konieczności edukacji żywieniowej w celu zmiany nawyków żywieniowych
4. Dowody wpływu społecznego
Praca licencjacka III lic Kinga Szlachetka Analiza właściwości antyoksydacyjnych: szałwii libańskiej (gojnik), moringi olejodajnej, czystka kreteńskiego rok akdemicki 2019/2020
Poster 5.06.2019 Studencka Konferencja Naukowa pt. ‘neURon’ UR ,, Niedobór selenu w codziennej diecie kobiet’’ Zofia Łuksik, Paulina Kut, Sara Motyka, Kinga Szlachetka.
,,111 lat polimerów syntetycznych’’ Prof. dr hab. inż. Henryk Galina
wykład w dniu 26 kwietnia 2018
,,Dzikie rośliny jadalne tradycyjnie użytkowane w Polsce, Chorwacji, Gruzji i Chinach’’ dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj
wykład w dniu 18 grudnia 2018
,, Zanieczyszczenia produktów pochodzenia zwierzęcego’’ mgr Kinga Stawarczyk
wykład w dniu 11 grudnia 2019
5. Uzasadnienie interdyscyplinarności działalności naukowej o przełomowym znaczeniu dla rozwoju nauki
Zorganizowane wykłady otwarte pozwalają na zapoznanie szerszemu gronu z historią polimerów i roślinami jadalnymi na terenach Polski, Gruzji, Chorwacji i Chin oraz obecności zanieczyszczeń w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Uzyskane wyniki badań wskazujące napar wodny zawierający najwięcej składników bioaktywnych wśród z szałwii libańskiej (gojnik), moringi olejodajnej, czystka kreteńskiego jest ważny dla konsumentów.
Ocena zawartości selenu w diecie kobiet pozwala na wskazanie poziomu selenu i konieczności edukacji żywieniowej w celu zmiany nawyków żywieniowych.