Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Międzynarodowa Szkoła Letnia „Co jemy w krajach CEEPUS?. Narodowa żywność tradycyjna” – projekt NAWA w Uniwersytecie Rzeszowskim02.07.2019 10:01

17 – 30 czerwca br. na Wydziale Biologiczno - Rolniczym i w Międzynarodowym Centrum Edukacji Ekologicznej w Iwoniczu Uniwersytetu Rzeszowskiego odbyła się druga edycja międzynarodowej szkoły letniej w ramach projektu zgłoszonego do Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej przez grupę pracowników WBR w składzie: Dr Maciej Kluz, Prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski, Dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan, Dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska, Dr Dorota Grabek – Lejko, Dr inż. Monika Tomczyk, Mgr Lucyna Kustra, Dr inż. Magdalena Buniowska, Mgr inż. Małgorzata Pawlos.

Uczestnikami szkoły byli wykładowcy i studenci z 5 uczelni i 4 krajów: Josip Juraj Strossmayer University in Osijek (Chorwacja), Stefan cel Mare University in Suceava (Rumunia), University of Oradea (Rumunia),  St. Kliment Ohridski University – Bitola (Macedonia) oraz Uniwersytet Rzeszowski w sumie 28 osób.  

Otwarcia szkoły dokonał Dziekan Wydziału Biologiczno – Rolniczego Prof. Czesław Puchalski, podczas otwarcia  przez Panią Dyrektor Ewelinę Nycz został zaprezentowany klaster Podkarpackie Smaki, odbyła się również degustacja produktów regionalnych z Podkarpacia.

We wtorek przedstawiciele szkoły uczestniczyli w spotkaniu z J.M. Rektorem Uniwersytetu Rzeszowskiego Prof. dr hab. Sylwestrem Czopkiem, gdzie zaprezentowano uczestników i ich uczelnie oraz przedstawiono plany dalszej współpracy międzynarodowej.

W kolejnych dniach uczestnicy poznawali piękno Rzeszowa i naszego regionu poprzez zwiedzanie miasta i trasy podziemnej, czy Zamku w Łańcucie.

Odbyły się również warsztaty o miodzie i tradycyjnych produktach mleczarskich.

Kolejna część szkoły odbyła się w MCEE UR w Iwoniczu. Codziennie odbywały się tematyczne spotkania prezentujące kraje i kuchnie regionalne uczestników, natomiast w sali gastronomicznej w pobliskiej szkole OHP uczestnicy gotowali potrawy tradycyjne, które następnie wszyscy konsumowali z apetytem.

Odbyły się również warsztaty z zakresu negocjacji i pracy w grupie przeprowadzone przez studentów z SKN Ekonomistów INTERKREATOR.

Uczestnicy mieli również okazje do poznania polskiej historii i kultury podczas wycieczki do Krakowa i Zakopanego.

Uczestniczyli również w warsztatach mleczarskich  w OSM Jasienica Rosielna.

Na zakończenie szkoły dzieliliśmy się swoimi odczuciami i doświadczeniami, prof. Jasna Sostaric przygotowała wspaniałą prezentację o „historii” szkoły, której była głównym fotoreporterem.

Na koniec składam serdeczne podziękowania Władzom Uczelni i Wydziału, Działowi Współpracy Zagranicznej, pracownikom WBR zaangażowanym w projekt oraz studentom z SKN TŻ „FERMENT” za pomoc w realizacji szkoły letniej.

 

 

dr Maciej Kluz

 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow