Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Międzynarodowa konferencja naukowa 6th International Meeting of Young Food Technologists and 5th Honey Seminar31.10.2017 15:06

W dniach 27 - 29 października br. w Międzynarodowym Centrum Edukacji Ekologicznej UR w Iwoniczu odbyła się międzynarodowa konferencja naukowa 6th International Meeting of Young Food Technologists and 5th Honey Seminar, zorganizowany przez Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności „FERMENT”. Patronat honorowy nad konferencją objęła Prezes Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan, natomiast gościem specjalnym i głównym prelegentem była Pani Prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita, Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Konferencję rozpoczęliśmy od wycieczki przemysłowej w OSM Jasienica Rosielna, w tym miejscu składam podziękowanie Panu Prezesowi Kazimierzowi Śnieżek za możliwość wizyty oraz sponsoring konferencji. Otwarcia konferencji dokonał dr hab. inż., prof. UR Zbigniew Czerniakowski – prodziekan Wydziału Biologiczno – Rolniczego oraz opiekun SKN TŻ „FERMENT” dr Maciej Kluz. W konferencji brali udział studenci Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Uniwersytetu w Oradei (Rumunia). Podczas konferencji zaprezentowano prace badawcze oraz naukowe studentów (20), natomiast wykłady plenarne wygłosili:

Professor Agnieszka Kita, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Poland - Innovations in potato processing

Associate Professor Simona Vicas, University of Oradea, Romania - Synthesis of nanoselenium by Lactobacillus casei and Lactobacillus fermentum

Dr Grzegorz Zaguła, University of Rzeszow, Poland - You are what you drink

Dr Adriana Chis, University of Oradea, Romania - Antioxidant capacities of honeydew honeys

Dr Adrian Timar, University of Oradea, Romania – Rhelogy of honey

 

„5th Honey Seminar” otwarte zostało przez Panią Prezes Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan, następnie odbył się cykl wykładów prezentujący najnowsze badania naukowe w dziedzinie produkcji i oznaczeń parametrów fizyko – chemicznych miodów z różnych obszarów UE.

 

Komitet naukowy i organizacyjny konferencji stanowili:

Scientific committee

Professor Agnieszka Kita, PhD., /Poland/

Professor Miroslava Kačániová, PhD., /Slovakia/

Professor Ján Tomáš, PhD., /Slovakia/

Professor Mircea Oroian, PhD. /Romania/

Professor Czesław Puchalski, PhD. /Poland/

Associate Professor Simona Vicas PhD. /Romania/

Associate Professor Małgorzata Dżugan, PhD. /Poland/

Associate Professor Agata Znamirowska, PhD. /Poland/

Associate Professor Zbigniew Czerniakowski, PhD. /Poland/

Katarzyna Marciniak – Łukasiak, PhD. /Poland/

Eva Ivanišová, PhD. /Slovakia/

Marian Tokar, PhD. /Slovakia/

Adrian Timar, PhD. /Romania/

Cornelia Purcarea, PhD. /Romania/

Adriana Chis, PhD. /Romania/

Dorota Grabek – Lejko, PhD. /Poland/

Anamaria Morna, PhD. /Romania/

Adrian Vuscan, PhD. /Romania/

Grzegorz Zaguła, PhD. /Poland/

Maciej Kluz, PhD. /Poland/

 

Organizing committee:

Monika Wesołowska MSc., Patrycja Sowa MSc., Paweł Hanus MSc., Students from Students Scientific Group of Food Technologists “FERMENT”.

 

Podczas konferencji odbył się konkurs na najlepszą prezentację studencką w której jury wyłoniło następujące prace badawcze:

I miejsce: Nicoleta Rotaru - Bioactive compounds from selected apricots and nectarines varieties

II miejsce: Diana Hędrzak - Determination of microflora from vegetable sous vide products

III miejsce: Vîrtej Naomi Iulia, Jancsek Robert - Physical-chemical and biochemical characterization of bear garlic honey from Bihor county

III miejsce: Bartłomiej Delekta -  Dziwactwa w kuchni oraz potrawy niekonwencjonalne

Sesja doktorantów:

I miejsce: Patrycja Sowa - The quality of imported honey available in local supermarkets

 

Podczas konferencji świętowaliśmy również 9te urodziny naszego koła naukowego, które powstało 21.10.2008, tym samym wkroczyliśmy w dziesiąty już rok naszej działalności. Z tej okazji składam serdeczne podziękowania Władzom naszego Uniwersytetu za wsparcie inicjatyw studenckich oraz Działowi Nauki w osobie pani Kierownik Grażyny Pawłowicz za wszelką pomoc i życzliwość dla studentów.

 

 

Dziękujemy wszystkim za udział w konferencji i składamy serdeczne gratulacje nagrodzonym!

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow