Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Nowoczesna edukacja bez granic otwiera obszary wiejskie na przedsiębiorczość12.10.2017 09:07

6.10.2017r. na Wydziale Wychowania Fizycznego odbyła się Międzynarodowa Konferencja otwierająca projekt „Nowoczesna edukacja bez granic otwiera obszary wiejskie na przedsiębiorczość” realizowany w ramach programu INTERREG Polska – Słowacja 2014-2020. Partnerami projektu są: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej z Preszowa, Uniwersytet w Preszowie oraz Uniwersytet Rzeszowski.

Uczestników konferencji powitał Dziekan Wydziału Wychowania Fizycznego prof. dr hab. Wojciech Czarny oraz prof. dr hab. Marek Koziorowski Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą.

Główne cele i założenie projektu zaprezentowała mgr Petra Kovářová  - przedstawiciel Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej – partnera wiodącego projektu. Informacje o pozostałych partnerach przedstawili: Doc. PhDr. Martin Javor z Uniwersytetu Preszowskiego oraz dr Teresa Mitura z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

            W pierwszej konferencji znalazły się trzy wystąpienia. Doc dr Nazar Kudła z Instytutu Turystyki i Ekonomiki we Lwowie omówił możliwość kreowania markowych produktów turystyki wiejskiej wybranych destynacji turystycznych pogranicza ukraińskiego, w oparciu o dziedzictwo kulturowe. Następnie  Doc. RNDr Radoslav Klamár PhD oraz Mgr Anton Fogaš, PhD z Uniwersytetu Preszowskiego zaprezentowali problemy związane z rozwojem turystyki w województwie preszowskim. Pierwszą część zakończyło wystąpienie dr Małgorzaty Buczek – Kowalik dotyczące walorów turystycznych i ruchu turystycznego w województwie podkarpackim.

Po przerwie obiadowej rozpoczęła się druga część konferencji obejmująca dyskusję moderowaną z podmiotami działającymi w obszarze turystyki wiejskiej. Motywem przewodnim dyskusji, którą prowadziła dr Patrycja Żegleń, było hasło „Turystyka wiejska w praktyce”. Wśród panelistów byli przedstawiciele świata nauki  - dr Rafał Kapica (Uniwersytet Rzeszowski) i Doc. PhDr. Martin Javor (Uniwersytet Preszowski) oraz praktycy działający w branży turystycznej – mgr Adelina Antosz – Kuncewicz (Uroczysko Stężnica), mgr Robert Bury (firma AstroDom), Rudolf Košč i Mgr. Michaela Pancuráková (speleologowie), mgr Jakub Ondrej (Skansen Ludowej Architektury w Starej Lubovli). Uczestnicy dyskusji odpowiadali na pytania dotyczące m.in. słabych, mocnych stron oraz szans i zagrożeń związanych z rozwojem turystyki wiejskiej, możliwości edukacji w dziedzinie turystyki wiejskiej na poziomie szkoły średniej i studiów wyższych, problemów związanych z funkcjonowaniem turystyki na obszarach wiejskich i sposobach radzenia sobie z nimi. Dyskusja wzbudziła spore zainteresowanie wśród słuchaczy, którzy aktywnie wyrażali swoje opinie na omawiane tematy.

            Ostatnia część konferencji obejmowała prezentację kultury ludowej i gastronomii obszarów pogranicza polsko – słowackiego. Goście mieli możliwość degustacji tradycyjnych przysmaków – proziaków, kołaczy, serów kozich i owczych, chlebów, wędlin oraz przetworów (dżemy, marmolady, miody). Degustacji towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych z Polski i Słowacji oraz pokazy rękodzielnicze.

            W konferencji udział wzięło ponad 160 uczestników, wśród których byli przedstawiciele uczelni wyższych, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Lokalnych Grup Działania i stowarzyszeń turystycznych. Liczną grupę stanowili polscy i słowaccy studenci oraz uczniowie szkół średnich kształcący się na kierunkach związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią. 

 

Materiał organizatorów.

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow